Spoštovani starši!

Na naši šoli želimo čim več otrokom omogočiti hojo ali kolesarjenje v šolo. Na ta način želimo poskrbeti za njihovo zdravje in zavarovati okolico šole pred negativnimi vplivi avtomobilskega prometa. Da bi vam prihranili skrbi, za najmlajše šolarje organiziramo spremljano hojo v šolo s Pešbusom. S tem sporočilom vas vabimo, da v izvajanje programa vključite tudi vašega otroka in da se nam občasno pridružite tudi vi.

Otroci, ki v šolo pridejo aktivno, to je peš, s kolesom ali skirojem, imajo s tem priložnost, da vsak dan storijo nekaj dobrega zase in za svoje okolje. Aktivna pot v šolo je naložba za prihodnost, pomembna za zdravje in dobro počutje otrok, prispeva k razvoju njihove samostojnosti in socialnih veščin ter omogoča otrokom praktično učenje veščin za udeležbo v prometu. Starši, ki omogočajo otrokom aktivno pot v šolo, jim s tem dajo priložnost za več vsakodnevnega gibanja in druženja z vrstniki. Po presoji učiteljev ti otroci lažje sledijo pouku in so dokazano v boljši fizični in duševni kondiciji kot tisti, ki se vozijo.

V Sloveniji nam gosta mreža osnovnih šol omogoča, da bi lahko veliko otrok od samega začetka šolanja hodilo v šolo peš ali s kolesom. Tudi zaradi tega je organizirano spremljanje mlajših otrok v šolo po vnaprej začrtanih poteh, poznano pod imenom Pešbus, vedno bolj priljubljeno. Od leta 2016 je Pešbus organiziralo in izvedlo že kakšnih 100 slovenskih šol, vedno več šol pa si s pomočjo občin in prostovoljcev prizadeva, da bi Pešbus spremljal otroke v šolo redno, vsak dan ali vsaj enkrat na teden.

V času Evropskega tedna mobilnosti 2021 bomo Pešbus izvedli tudi na naši šoli. Akcijo bomo izvajali en teden in sicer od 20. do 24. septembra. Glede na prijave bomo pripravili ‘vozni red’ in ‘progo’ oziroma več prog Pešbusa. O podrobnostih bomo nato obvestili starše prijavljenih otrok.

Seveda pa za izvedbo akcije potrebujemo tudi vašo pomoč, spoštovani starši!

Vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri izvajanju Pešbusa in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa. Glede na vašo razpoložljivosti in želje, vas bomo razporedili na program voženj in vas o vsem pravočasno obvestili. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici, varuške…

Prosimo vas, da v primeru, če želite postati spremljevalec Pešbusa, izpolnite prijavnico za spremljevalce.
Prosimo vas tudi, da za vključitev vašega otroka v program Pešbusa izpolnite prijavnico (prijava otroka).

Prijavnice oddajte razredničarki do petka, 10. septembra 2021.

Več o akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si, z vprašanji pa se lahko obrnete na e-naslov pazipark@gmail.com.

Lep pozdrav!

Koordinator na šoli:
Brigita Horvat

>> Zloženka za starše – AKTIVNO V ŠOLO

>> ZDRAV ŠOLAR – PEŠBUS

>> Promocijski film “Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah”

(Visited 96 times, 1 visits today)