Skoči na glavno vsebino

MEDKULTURNO SODELOVANJE

MEDKULTURNO SODELOVANJE

Vodja projekta: Vesna FARKAŠ

Eden izmed ciljev, ki jih uresničujemo v naši šoli, je tudi medkulturno sodelovanje. Zavedamo se, da je medkulturni dialog priložnost za izboljšanje sožitja med narodi in državami ter krepitev prijateljstva.

V  šolskem letu 2017/2018 smo imeli ob zaključku projekta prireditev in predstavitev tradicionalnih jedi držav, iz katerih prihajajo naši učenci ali njihovi starši. V projektu je sodelovalo veliko učencev, njihovih staršev, učiteljev in delavcev šole. Ob prijetni glasbi, predstavitvah učencev in kulinaričnih dobrotah smo preživeli lepo in nepozabno popoldne.

Potrebno je bilo veliko sodelovanja in usklajevanja s starši, ki so pripravili pogostitev tipičnih jedi, in z otroki, ki so predstavljali državo iz katere prihajajo.

S tem projektom želimo, da se starši med seboj spoznajo in se nekateri bolje vključijo v naše okolje, da ne ostanejo izolirani v okvirih svojega doma, še posebej, ko gre za ženske, ki niso vključene v delovno okolje. Hkrati je to priložnost tudi za nas, da jih bolje spoznamo. To pozitivno deluje na celotno okolje, na ta način razbijamo predsodke in razvijamo medkulturno sodelovanje.

Ob koncu leta nas je obiskal kolektiv Osnovne šole iz Novega Sada. Predstavili smo jim življenje in delo na naši šoli ter slovenski šolski sistem v praksi. Konec šolskega leta 2018/2019  pa je naš kolektiv obiskal šolo v Novem Sadu in se seznanil s srbskim šolskim sistemom. Učitelji so bili navdušeni nad gostoljubnostjo ljudi. V letošnjem šolskem letu načrtujemo izmenjavo učencev s šolo iz Novega Sada.

Ob letu evropske kulturne dediščine smo otrokom približali našo kulturo, zato smo ob posebnih priložnostih obiskali kulturne ustanove in si ogledali mesto Ljubljana. Junija smo obiskali Vodnikovo domačijo, si ogledali predstavo Andreja Rozmana Roze in posedeli v knjižnici pod krošnjami. Želimo, da si naši učenci širijo svoja obzorja.

(Visited 713 times, 1 visits today)
Dostopnost